UA-43606674-2
Shrubs and hedges

TUJA

Tuja (Thuja occidentalis) er et eviggrønt bartre/busk som kan bli ca. 15 m høyt. Den brukes mye som hekk her hos oss.

Tuja får mye urettferdig negativ oppmerksomhet og er en tildels utskjelt og forhatt hekkplante. Mange anser den som veldig simpel. Kanskje fordi den er rimelig i innkjøp, villig, frodiggrønn, upretensiøs og vokser fort. Den er nesten litt for enkel å få fin? Dessuten finnes den ikke naturlig i Scandinavia så den kan muligens virke litt feil. men det er veldig mange av hageplantene som i utgangspunktet ikke fantes her.

Det er flere sorter tuja som brukes mye som hekkplanter, blant de mest brukte er Thuja Brabant og Thuja Smaragd. De fleste vil anbefale Smaragd fordi den er mere tettvokst og noe friskere i fargen. Den koster mere i innkjøp enn Brabant. Min erfaring er at det ikke er så stor forskjell når de blir brukt i en hekk. Hvis begge blir klippet med jevne mellomrom er ikke forskjellen stor, bortsett fra at Smaragd vokser saktere enn Brabant, noe som er en god ting med tanke på vedlikehold av en ferdigvokst hekk, men ikke så bra hvis man ønsker en viss høyde på hekken fort.

Tujahekken må minst klippes to ganger i sommer halvåret.  Tuja kan også være ganske flott som ett frittstående tre, eller formklippet.

Tuja Smaragd som frittstående.

Tuja Smaragd som frittstående.

Tuja brabant frittsående

Tuja som frittstående busk sammen med broget sibirkornell (Cornus Alba, “Sibirica variegata”)

Tuja Brabant som hekk. Kunne trenge en klipp.

Tuja Brabant som hekk. Kunne trenge en klipp.

 

Søyletuja, frittstående

Søyletuja, frittstående

You Might Also Like

No Comments

  • Reply
    BESKJÆRE TUJAHEKK « public pollen
    May 3, 2013 at 6:32 pm

    […] har skrevet litt om Tuja før. Vi har en nokså høy tujahekk i bakkant av hagen mot nord. På sommeren er den klippet så […]

  • Leave a Reply