UA-43606674-2
Frost winter

TILDEKKING AV ROSER

I høst etter at den første frosten hadde kommet, og rosene hadde skjønt at nå er det vinter, la jeg en god haug med kugjødselkompost opp rundt stammen på rosene.

Det beskytter et stykke opp på stilken, og jeg er helt sikker på at podestedet (som forresten alltid skal graves ca. 10 cm under jorden) er enda bedre beskyttet enn vanlig. (Podestedet er der hvor den “fine rosen” er grodd inn på en tøffere roserot. Dvs at podede roser egentlig består av to typer roserplanter: -en tøffere type rot som er mere robust med tanke på frost og sykdomsresistans, og en “sartere” del som er den rosen som gir vakre blomster).

Det er viktig at selv om alt over bakken fryser vekk av rosen, så kan det fortsatt spire fra den delen som har ligget trygt og lunt under jorden.

Nå i januar legger jeg litt granbar rundt rosene også. Litt for å lune opp for den kalde, uttørrende vintervinden, men også for å skygge for den skarpe, klare vårsolen som kan lokke frem altfor tidlige skudd og spirer som senere blir svidd vekk av frosten igjen. Strie kan gjøre samme nytten, bare det ikke blir tett og bløtt innunder der med liten sirkulasjon og dertil soppangrep.

Dekket opp rundt stammen på rosen med kugjødselkompost

Dekket opp rundt stammen på rosen med kugjødselkompost

Tildekking 1 jan 2013

Legger litt granbar i bed hvor jeg har løk også, for å hindre for tidlig spiring.

Tildekking 2 jan 2013

Granbar pakkes rundt stammen på “Queen of Sweden”.

Queen of Sweden_1

Så får vi håpe at den belønner oss med like fine roser i år også!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  DEN LANGE VINTEREN
  March 13, 2013 at 11:26 am

  […] Se også tildekking av roser. […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR OKTOBER | publicpollen
  October 12, 2013 at 6:37 pm

  […] snø- eller vindbrekkSå snart frosten har laget en liten skorpe på jorden, tømmer du minst en bøtte kugjødselkompost opp rundt stammene/stilkene på rosene dine. Det er noe jeg er helt sikker på at du ikke vil angre på […]

 • Leave a Reply