UA-43606674-2
Pests and Diseases

BRUNSKOGSNEGLEN

Brunskogsnegler i omfavnelse
Nå nærmer det seg tiden hvor sneglene dukker opp. Og hageeierne er spesielt lite glad i  brunskogsneglen.

Den ble tidligere kalt brunsnegl, men forskerne har nå funnet ut at den er i nær slekt med den svarte skogsneglen vår, svartskogsnegl. Brunskogsneglen legger egg på høsten i små hulrom og jordhull. På Bioforsk sine sider står det 20-50 egg i grupper.
Sneglen legger egg på høsten som så klekkes på våren. Det er DA du mest effektivt kan begrense bestanden om den er en plage for deg og hagen din. Jeg leste helt utrolig deprimerende rapporter fra flere steder i landet i Norsk Hagetidend her forleden, og jeg skjønner at dette er et stort problem enkelte steder.
Jeg strør ut Ferramol pellets etter at jeg er ferdig med å luke slik at det blir liggende lett tilgjengelig oppe på bakken, gjerne under blader og på steder jeg ser brunskogsnegle.
Ferramol er ikke skadelig for husdyr og mennesker, og består av jernfosfat tilsatt litt hvetemel og sukker. Når sneglen spiser dette, slutter den å ta til seg mat, graver seg ned og dør.
Nemaslug er et annet middel som består av levende nematoder som angriper sneglene innenfra, og dreper de. Jeg tenkte jeg skulle forsøke det i år, så jeg kommer tilbake med mer om dette middelet. Poenget er at begge disse midlene virker aller best på våren når sneglene er små og litt sartere enn senere på året.
Jeg har også plukket snegler på kveldene rett før det blir mørkt, eller bare klipper de i to hver gang jeg ser en. Er en konsekvent med dette, så tar man en del av sneglene i alle fall.
Det er jo logisk at det hjelper å holde dødt plantemateriale vekk fra bedene og grønnsakene du vil beskytte mot snegler. Holde plenen kort, og generelt har det ryddig i hagen. Min hage er ikke slik, men jeg forstår med hodet at dette er fornuftige råd.

Svartskogsnegl

Svartskogsneglen er en del av den opprinnelige floraen vår. Jeg plukker de opp og kaster de ut i skogen så langt jeg kan..

 

Beware! The snails are approaching! Among the variety of slugs and slimes there is one slug in particular that gardenowners dread the most. The infamous Iberiasnails (Arion Vulgaris). also know as the killersnail or brownsnail. This higly ominous slug lays its eggs at fall, and they hatch at springtime. This is your window of opportunity when it somes to restricting and controlling whether or not these tiny devils will be affecting your garden. I read depressing reports from several parts of the country in “Norsk Hagetidend” the other day, and I now see how big of a threat these maliceful slimespewers can be.

I sprinkle Ferramol pellets after  weeding the garden, so that the pellets are easily accessible on the soil, preferably under leaves or places I know the squishy vermin linger. Ferramol is not harmful for pets or people, and consists of ironfosfate, flour and a hint of sugar. When the miniature goo-monsters eat this, it simply refrains them from eating anything else. They then proceed to dig themselves into the ground and die (feel free to stand watching from a distance as you are giving them a proper evil laugh while pointing.)

Nemaslug is another addition to our weaponry of biological warfare. This mixture contains living nematodes that attack the murdering vomitchunks from the inside, and eventually kills them (laughing and pointing optional but recommended). I thought I might try this one out this year, so I’ll come back to you on how it works. My point being that both of these garden-ointments is best used in spring, when the useless joy-killers are still young and vurnerable.

I have also found myself plucking the snails from my lawn just before dark. Or I just mercilessly cut them in half with any tool I have at hand every time I see one. If you remain forever vigilant and you are reluctant on killing them every time you see one, it should decrease their numbers considerably. And of course keeping dead plants and leaves away from anything you don’t want devoured. Keep your grass short, and the garden neat. I can’t say my garden posess these attributes, but I can still imagine these as good advice.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  I hagen ved skauen
  March 25, 2013 at 11:10 pm

  Fin informasjon om sneglen. Håper de aldri kommer til meg! Men om de gjør det, er det bare å ta opp kampen. Kjekt å lese andres tips til bekjempelse.

  • Reply
   publicpollen
   March 30, 2013 at 3:41 pm

   -Tusen takk, søte du. Ja, håper de aldri kommer til deg! Mulig det er for kaldt om vinteren der du bor? Mine foreldre i Tronheim har de i haugevis, og det er bra kalt på vindteren der ogås, så pass på!
   Klem fra Hanne

 • Reply
  SE OPP FOR BRUNSKOGSNEGLENE! | publicpollenpublicpollen
  April 13, 2014 at 8:12 pm

  […] også andre innlegg: Da er det igang!, brunskogsnegl, nå kommer […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR AUGUST | publicpollen
  October 15, 2014 at 8:25 am

  […] også på for brunskogsneglene, så følg opp sarte nye skudd slik at de ikke øyeblikkelig blir spist av grådige snegler! Hos […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR JULI | publicpollen
  May 2, 2016 at 1:26 pm

  […] kommer brunskogsneglene for fullt, så følg opp sarte nye skudd slik at de ikke øyeblikkelig blir spist av grådige […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR MAI | publicpollen
  May 2, 2016 at 2:35 pm

  […] kommer brunskogsneglene for fullt, så pass på hostaskuddene, kantkonvallene, nyplantede blomsterplanter og andre sarte […]

 • Leave a Reply