UA-43606674-2
Shrubs and hedges

BUSKER DU IKKE SKAL BESKJÆRE NÅ!

Gullbusk, Forsythia
Det er snart helg igjen, det er vår og det er mange som skal starte opprydningen i hagen.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sittet rundt lunsjen på jobben og hørt at folk har klippet ned de vår/forsommer-blomstrende buskene sine når de nå først var ute i hagen og ryddet. Ikke gjør det! Dere går glipp av noe med det beste med våren! Jeg har satt opp en liste med de aller vanligstebuskene som blomstrer fra nå og utover forsommeren.Jeg har knapt bilder på noen av disse (men det kommer),  så dere må google de videre om dere er i tvil.

Gullbusk Forsythia Masse gule   blomster før løvsprett på våren Beskjæres etter   blomstring. Setter skudd fra gammel ved og tåler godt skjæring. Men den   blomstrer på to år gammel ved så vær obs! Dessuten beskjær ikke unge busker,   vent til busken er riktblomstrende.
Syrin Syringa Hvite,   lilla, duftende blomster i juni Beskjæres   etter blomstring. Rotekte syriner kan skjæres så hardt som du ønsker. Podede   syriner setter lettere rotskudd om du skjærer de hardt.
Klokkebusk Weigela Klokkeformede   blomster rosa, rødt og hvitt. Blomstrer i juli, aug Ved   vinterskade kan grener fjernes på våren, ellers skjæres busken tilbake til gode   sideskudd etter blomstring
Brudespirea Spirea   arguta Hvite   skyer av blomster i mai, juni Tåler   godt skjæring, men vent til etter blomstring!
Alpeklematis, Skogklematis Clematis   alpina Rosa,   lyseblå nikkende blomster i mai, juni Tidligblomstrende   clematis må beskjæres etter blomstring
Gyvel Cytisus Løvfellende   busk, grønne stilker mengder av blekgule, gule, orange eller røde blomster i   juni Bæskjæres   så lite som mulig, tåler skjæring dårlig
Gullbusk uten blader

slik ser Forsythaen (Gullbusk) ut nå. Vent med å beskjære den til etter blomstring.

 

Detaljer av grenene, slik at dere ikke skal løpe ut og klippe i de nå. (Hvis det ikke er for å klippe av grener og ta med inn).

Detaljer av grenene, slik at dere ikke skal løpe ut og klippe i de nå. (Hvis det ikke er for å klippe av grener og ta med inn). De blomstrer etter ca en uke i vann inne.

NB: Det er lov å klippe av noen grener til å sette varmt inne. Grenene tar seg flott ut i en vase med et tett mylder av gule voksaktige blomster. Klipp av noen toårige grener (det er de som har blomsterknopper), sett de på badet i en bøtte med vann i ca 4 dager (Kommer an hvor i landet du bor). Blomstrer fantastisk!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  BESKJÆRING AV FORSYTHIA | publicpollen
  May 15, 2014 at 3:02 pm

  […] Se også dette innlegget om busker som trenger beskjæring etter blomstring. […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR JUNI | publicpollen
  June 2, 2014 at 1:09 pm

  […] IKKE beskjær vårblomstrende busker før etter blomstring. Men beskjær gjerne Sibirkornell og eventuell selje, pil ol. nå. Sommerfuglbusken kan du også beskjære nå om ikke det er gjort. Det er først ved disse tider du kan se hva som egentlig har overlevd, og du utsetter ikke frisk ved for frostskader med for tidlig tilbakeskjæring. Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten. […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR JULI | publicpollen
  July 31, 2014 at 11:26 am

  […] IKKE beskjær vårblomstrende busker før etter blomstring.   Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten. […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR MAI | publicpollen
  May 2, 2016 at 1:27 pm

  […] IKKE beskjær vårblomstrende busker før etter blomstring. Men beskjær gjerne Sibirkornell og eventuell selje, pil ol. nå. Sommerfuglbusken kan du også beskjære nå i mai. Det er først ved disse tider du kan se hva som egentlig har overlevd, og du utsetter ikke frisk ved for frostskader med for tidlig tilbakeskjæring. Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten. […]

 • Leave a Reply