UA-43606674-2
Spring

VÅRRYDDING I HAGEN

Dette er det samme bedet på annen tid av året.
Kalenderen sier vår, og de fleste har vel fått litt av vårfølelsen nå. Det er på tide å rydde litt bedene.

Jeg venter nokså lenge med det fordi at vissent løv, staudegress og stilker beskytter jorden og spirene mot mange farer. For det første vil vissent plantemateriale hjelpe til og opprettholde en sunn bakteriekultur på overflaten av jorden.

Dessuten beskytter det jorden mot den tidligste vårsolen som vekker spirene altfor tidlig, lokker de opp fra jorden slik at de fryser hardt tilbake når nattekulden kommer. Men nå rydder jeg litt. Skudd av påskeliljer, fritillaria, iris og anomone kan fort bli skadet hvis jeg venter for lenge med å rydde også. Stauder som peoner og ridderspore har såpass grove stilker at for å ikke skade rotkronen, klipper jeg av de groveste stilkene.

Bildet ovenfor er det samme bedet i fjor høst som det som er avbildet nedenfor.

Tørre stilker og blader av ettårige og stauder fra ifjor. Lurt å fjerne før nyskuddene blir skadet i ryddingen

Tørre stilker og blader av ettårige og stauder fra ifjor. Lurt å fjerne før nyskuddene blir skadet i ryddingen.

Det er bare å starte i ett hjørne og arbeide seg igjennom.

Det er bare å starte i ett hjørne og arbeide seg igjennom. Da ser det fort bedre ut.

 

SPRING-CLEANING  IN THE GARDEN

The calendar says spring, and most people can feel the changes in the nature.  It’s time to clear some flowerbeds, and remove the old leaves and debris.

I’m waiting quite a long time in spring before I start with it because the fallen leaves, stems and plant parts protect soil and seedlings against many dangers. Firstly, withered plant material assist and maintain a healthy bacterial culture onto the surface of the soil. The dead plantmaterial also protect and isolate the ground against the early spring sunshine that awakens the seedlings too early, so they peek opp from the ground and they freeze back hard when the night is too cold. But now I finally tidy up a bit. Sprouts of Easter lilies, Fritillaria, Iris and Anemone can become damaged if I wait too long to clean too. Perennials such as Peonies and Larkspur has more coarse stalks, so I cut coarse stems with a pruning shear.

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  I hagen ved skauen
  April 17, 2013 at 7:29 pm

  Bra jobba! Deilig med hagearbeid igjen og jammen så man raskt resultater.
  Skal si verden er brun og dyster nå og flott og fargerik på sommeren:)

  • Reply
   publicpollen
   April 17, 2013 at 8:14 pm

   Takk! det tar jo egentlig utrolig kort tid når en endelig har rigget seg til. 🙂

 • Reply
  HUSKELISTE FOR MARS | publicpollen
  February 28, 2014 at 1:40 pm

  […] Sjekk at ikke tele har løftet røttene over jorden. Dekk da med ekstra jord, løv eller lignende til du får ordnet skikkelig når frosten er borte fra bakken. Hvis telen har sluppet kan du forsiktig spa opp og dele overgrodde stauder. Om de er overgrodde eller ikke kan du lett se på at planten dør ut i midten, og at nye skudd for det aller meste kommer i ytterkant av rotklumpen.  Er det vårlig der du bor kan du fjerne visne blader og frøstander fra plantene før nye skudd blir skadet av arbeidet. Her kan du se hvordan jeg gjør vårryddingen. […]

 • Leave a Reply