UA-43606674-2
Bulbs and tubers Spring

HVA MÅ GJØRES MED VÅRBLOMSTRENDE LØK?

Vi er nå så heldige i Scandinavia at vi nyter godt av en fantastisk variasjon av vårblomstrende løk og knoller. Men hvordan sikre at de kommer tilbake med like stor kraft, og muligens også sprer seg?

Her er en punktvis liste hvor det viktigste er nevnt først:

 • -Fjern IKKE visnende bladverk og stilker etter avblomstring! Det er neste års “matpakke” for løken som blir samlet.
 • -Fjern gjerne visne blomster og frøhoder. Om du da ikke skal la de formere seg videre via frø. (Villtulipansorter, Scilla, Snøklokker, Snøstjerne og Perleblomst gjør nettopp det)
 • -Vann gjerne med en næringsoppløsning etter blomstring. Dette bidrar også til “matpakken”. og selvsagt stimulerer til setting av sideløk.
 • -Hvis det er kun gras som kommer-ikke blomster, kan det være for tett mellom løken, og for lite næring. Da kan det være lurt å løfte de opp av jorden med et greip, og plante de ned igjen med bedre avstand, og muligens litt kompostjord.

-Vanlige sorter tulipaner krever langt mere arbeid for å gjenblomstre. Kort fortalt: De bør visne ned på voksestedet uten forstyrrelser, bortsett fra å fjerne visne tulipanhoder. Deretter bør de taes opp, og legges tørt og kjølig frem til planting igjen på høsten. Denne ettermodningen i tørr tilstand er absolutt nødvendig for modning av blomsteranleggene til neste år.

Jeg har halvhjertet forsøkt dette noen ganger. Jeg ser poenget, og det bedrer blomstringen noe, men om det er verdt strevet? Mjei.. Leste et sted at nåtildags er tulipanløk så preparerte fra produsentenes side for en fantastisk blomstring neste vår, at det er vanskelig å få de til å blomstre igjen. Uten at det er en påstand jeg kan gå god for. Vanligvis kan du bare la de stå (Muligens plante de på et sted du vet det er tørt utover sommeren?). Deretter blomstrer de iallefall delvis i to-tre år til.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sigrid
  May 16, 2013 at 3:41 am

  Så fine bilder!

 • Reply
  HUSKELISTE FOR APRIL | publicpollen
  April 1, 2014 at 2:57 pm

  […] på at du gjødselvanner/gjødsler krokus, påskeliljer og lignende du plantet ut i fjor høst. Det vil gjøre at de får lagret mere næring til neste års […]

 • Leave a Reply