UA-43606674-2
Roses

ENGANGSBLOMSTRENDE ROSER

Hvis du står nederst ved porten i hagen vår i Oslo, og ser opp grusgangen, så blomstrer det bra akkurat nå.

Den rosa rosen nærmest er Hurdalsrose, deretter så er det Skjærsmin. Den busken dufter, og blomstrer godt i to -tre uker nå. Husk at Skjærsmin blomstrer på toårig ved.

Bak Skjærsminen henger Rosa Moyesii ut over grusgangen. Den er fantastisk elegant, med enkle, røde roser på lange utoverhengende grener. Utover høsten kommer dråpeformede røde nyper som også er ganske så dekorative.

Hverken Hurdalsrosen eller Rosa Moyesii dufter, men den neste, Rosa Rugosa Hansa (blomstene er fylte i motsetning til vanlig Rosa Rugosa), dufter deilig. Den er et barndomsminne fra Trøndelag igjen. Vi hadde en svær busk som alltid blomstret heftig. Jeg husker at jeg høstet friske kronblader fra den, la lagvis i krukke med grovsalt og fiolrot. Etter en seks ukers tid tok jeg lokket av krukken, og slapp duften ut. Duften var mild og veldig frisk. Den gir også spiselige nyper på høsten. I mellom Skjærsminen og Moyesiien er det to Forsythia som selvsagt er ferdigblomstret. Det er også den hvite Rhododendronen som står bak Hansaen. Det er en utfording å variere plantene langs gangveiene slik at det alltid er noe som blomstrer utover sommeren.

Hurdalsrose, Skjærsmin, Rosa Moyesii, Rosa Rugosa Hansa

Hurdalsrose, Skjærsmin, Rosa Moyesii, Rosa Rugosa Hansa

Rosa rugosa "Hansa". Fylte roser fremfor enkle som på Rosa rugosaen.

Rosa rugosa “Hansa”. Fylte roser fremfor enkle som på Rosa rugosaen.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  anne kari
  June 23, 2013 at 10:17 pm

  Nydelig!!! Jeg lagde også “rosepotpurri” av rosa rugosablader en gang i tiden… Kjenner ikke rosa rugosa hansa; er den like villig som rosa rugosa? Å så vakkert med busker på hver side av grusgangen.

  • Reply
   publicpollen
   June 24, 2013 at 7:20 pm

   Ja, Rosa rugosa hansa er like enkel få til som Rosa rugosa. Bortsett fra at rosene er fylte. Duften er akkurat like parfymert, og blomstene like mange. 🙂

  Leave a Reply