UA-43606674-2
Perennials

KRYPTIMIAN OG KRYPTORSKEMUNN

Jeg glemmer av og til at planter jeg synes er fine eksisterer. Omtrent slik som når jeg i bunnen av skapet finner en fin skjorte jeg har glemt jeg hadde. Kryptimian og Kryptorskemunn er to planter som hører til i den gruppen.

Kryptimian (Thymus serpyllum) er en bunndekker som egner seg mellom heller og stener, til å dekke bar jord hvor andre planter ikke finner næring eller fuktighet nok. Den tåler en del tråkk, men ikke like mye som gress, naturlig nok.

Kryptorskemunn (Cymbalaria pallida), et navn som ungene mener er et av mine trønderske tulleord, er en annen flott bunndekker. Den trives best i litt mere fuktige omgivelser, og takler halvskygge, selv om blomstringen ikke blir så frodig da. Blomstene lukter godt, men de er så små at jeg vet ikke om det er kryptorskemunnens største “selling point”. Men den er et veldig fint alternativ for naturalisering i sprekker og kroker siden den ikke er påtrengende fargerik.

 

Her er kryptimian senhøstes. Blomstene er borte, men den sprer seg godt utover. (Her fryser den også mye tilbake siden det er iskaldt berg på alle kanter).

Her er kryptimian senhøstes. Blomstene er borte, men den sprer seg godt utover. (Her fryser den også mye tilbake siden det er iskaldt berg på alle kanter).

Kryptorskemunn

Kryptorskemunn

Kryptorskemunnen kryper

Kryptorskemunn vokser opp over grunnmuren i halvskygge.

Nærbilde kryptorskemunnblomst

Nærbilde av blomsten til kryptorskemunn. Den er sprer seg lett og er villig.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply