UA-43606674-2
Herbs

URTER

Herbs in the garden

Ferske urter i maten kan sammen med sitron og lime langt på vei erstatte mye av saltet vi pøser i maten vår. Samtidig gir urter større variasjon i smak og friskhet på maten, og som om ikke det er nok så er det sunt også.

Da jeg var tretten år gammel kjøpte jeg en bok som har vært avgjørende for min interesse for urter. Den var skrevet av en dame som het Annemarta Borgen, og boken het “Urtehagen på Knatten”. Rett før jeg lesten boken Annemarta skrev hadde jeg rast igjennom boken “Helbredende urter” av M. Marcussen. Der kunne urter helbrede de rareste ting, på tvers av all logikk etter min mening.  Alle de legende egenskapene ble bare for mye og for diffust. Men så leste jeg Annemarta. Og en mengde urter ble levende planter som fløt gjennom historien med de spesielle egenskapene som tidsånden da hadde gitt de.

Hun refererte til berømte kokker og filosofer, til hundene, klima og barnebarna sine. Det var varmt, rikt og sanselig beskrevet på en humoristisk måte. Jeg elsket boken. Jeg vet jeg har den et sted, men jeg har med vilje ikke funnet den frem og lest den igjen. Samme år eller året etter holdt jeg foredrag for “Brekka Husmorlag” om urter. Jeg ble spurt om jeg ville altså, men de måtte synes jeg var en forferdelig rar unge. Det hadde jeg syntes.

De siste årene har urter blitt grusomt trendy. Jeg er nesten litt redd for å bevege meg inn i temaet da det oppleves som litt utbrukt. Men jeg har siden boken til Annemarta alltid hatt noen urter i hagen. Like mye for å kunne stryke hånden rundt en bladstilk og kjenne duften sitte igjen på hånden som for å bruke det i maten. Jeg kommer nok tilbake til urtene igjen.

Urter med navn

Urter med navn

Borago

Agurkurt, Borago officinalis.
Elsket av insekter, frøsår seg villig rundt omkring. Du kan vippe av selve blomsten, og pynte med i salaten eller i drinker, isbiter og lignende. Unge blader kan hakkes opp i salat. Smaker svakt agurk som navnet sier.

Koriander. Tora, en av ungene mine (unge voksne?) sier koriander smaker som om du slikker på undersiden av en gressklipper. Jeg synes den både smaker og dufter fantastisk.

Koriander. Tora, en av ungene mine (unge voksne?) sier koriander smaker som om du slikker på undersiden av en gressklipper. Jeg synes den både smaker og dufter fantastisk.

Peppermynte og Bergenia. Peppermynte gjenkjennes på at den har røde stilker i motsetning til andre myntesorter. Peppermynten er forvist til å dele bergsprekken med bergeniaen slik at den ikke sprer seg i hagen. Alle myntesorter er svært flinke til å overta bedet de er plantet i. Plenen også.. Bildet er fra sen høst i fjor. Husk, ikke bruk peppermynte i Mojito, men vanlig mynte.

Peppermynte og Bergenia.
Peppermynte gjenkjennes på at den har røde stilker i motsetning til andre myntesorter. Peppermynten er forvist til å dele bergsprekken med bergeniaen slik at den ikke sprer seg i hagen. Alle myntesorter er svært flinke til å overta bedet de er plantet i. Plenen også.. Bildet er fra sen høst i fjor. Husk, ikke bruk peppermynte i Mojito, men vanlig mynte.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Gentiana Nivalis
  August 22, 2013 at 7:17 pm

  Jeg fikk Urtehagen på knatten da jeg var barn – og den vekket absolutt urteinteressen! Den er så koselig skrevet.

 • Reply
  Lakrisbloggen
  August 22, 2013 at 9:46 pm

  Jeg vil poengtere at å ikke like koriander faktisk er genetisk betinget og at det ikke er min feil!

  Koriander smaker også litt som snegler. Sånn bare så det er nevnt.

 • Leave a Reply