UA-43606674-2
Herbs

SLIK DYRKER DU BASILIKUM

Basilikum elsker å ha det varmt og solrikt. Det er slett ikke en ideell plante for Nord-Europa.

Men det er hyggelig å ha drevet frem sine egne krydderplanter, og har du en veldig lun krok i hagen, eller en krukke på terassen så er det de beste plassene for basilikum.

Et veldig godt tips om du vil så den selv er å strø vermiculite på jordoverflaten for å unngå rothalsråten som ofte angriper frøplantene. (Se bildet nedenfor). Det hjelper, men det kan allikevel komme noe rothalsråte. Hvis det allerede er der kan du passe på å sette spirene så lyst, og varmt (moderat varme,  -ikke kaldt), men holde joroverflaten så  tørr som mulig. (Har du mulighet så vanner du på skålen eller på annen måte underifra).

Basilikum er sammen med koriander på topp ti listen til sneglene, slik at du må seriøst verne basilikum for sneglene. Ikke plant ut basilikumplanten din i hagen før i juni! Skal du vanne den er det lurt å gjøre fra morgenen av siden den hater å stå i våt jord.

Når du høster den napper du ut toppskuddet med ca fire blader. Da sørger du best for en buskaktig vekst.

Bruk basilikumen i alle slags tomatretter, i pesto, pasta og pizza. Dryss den alltid over pizzaen rett etter du tar den ut av ovnen for å få mest aroma og smak. Du kan også legge basilikum i en flaske med olivenolje for å gi en basilikumsmak på olivenoljen du bruker på feks salat. Blir basilikum oppvarmet blir den brun fremfor frisk grønn som den er i naturlig tilstand.

Basil_sproutsA

Friske basilikumspirer, enn så lenge..

basil_3A

Her kan du tydelig se rothalsråten på basilikumspirene.

basil_8A

Urter fra potter plantet ut på en sydvendt og lun plass. Jeg gjødsler ikke hver år siden mange urter er lyngplanter som trives godt magert, solrikt og tørt. Basilikum har pelerot slik at den misliker mange omplantinger.

Rød basilikum

Rød basilikum er veldig dekorativt og lekkert i en salat.

Napp ut de fire øverste bladene av skuddene når du skal høste basilikum. Da sikrer du en buskformet vekst

Napp ut de fire øverste bladene av skuddene når du skal høste basilikum. Da sikrer du en buskformet vekst

 

HOW TO SOW AND PLANT BASIL

Basil loves sun and hot weather. It is not an ideal plant for northern Europe.

But it’s nice to breed your own herbs, and if you have a very sunny and sheltered spot in the garden or a container on the terrace this is the best places for basil.

A  tip if you want to sow your own basil is to  sprinkle vermiculite on the soil surface to avoid root-rot and damping-off diseases that often attacks the seedlings. (See image below). It helps, but if it is both cold and damp, you still may get some root rot.  If it’s already there, you can make sure to place the seedlings so bright and warm as possible, but keep the soil surface as dry as possible. Water from underneath.

Basil are besides coriander on the top ten hot list for snails, so you have to seriously protect the basil from them. And dont plant the basil plant into your garden until June! If you have to water it its wise to do that before midday as the basil hates wet soil.

When you harvest pinch pot the top shot together with about four leaves. That will provide you with a bushy growth.
Use basil in all sorts of tomato dishes, pesto, pasta and pizza. Sprinkle the pizza with fresk basil right after you take it out of the oven to get the most out of aroma and flavor. You can also add basil in a bottle of olive oil to give a flavor of basil to the oil.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply