UA-43606674-2
Perennials

FORSKJELLEN PÅ PEONER OG TREPEONER

De fleste kjenner den gamle bestemorsstauden peon. Med flotte, store blomster i juni, og blanke, flikede dekorative blader som ser velfriserte og glamorøse hele sommeren i motsetning til feks. løytenantshjerte hvor bladene visner ned tidlig i sesongen og ser forferdelig rotete ut.

Peoner er også flotte til snitt, pass på at du plukker fra morgenen av eller på et annet tidspunkt hvor de er maksimalt saftspente.

Peoner trives best i full sol, og i ikke for tung, nøytral jord. Det kan føles som om de kan være litt sene om våren, men plutselig tyter de opp med lekre, lakkrøde skudd. Skal du plante peoner, plant kronen 2-4 centimeter under jordoverflaten, og vann godt hele første sommeren. Peoner er litt sene å etablere, de starter langsomt, men andre året starter de som regel å vokse. Gjødsel på høsten

Peoner har et rykte på seg at de skal være vanskelig å flytte, og at det tar lang tid før de kommer i blomster igjen. Det stemmer ikke etter min erfaring. I fjor høst gravde jeg opp en stor gammel hvit peonrot som jeg flyttet til et annet bed. Det gikk brillefint. Peonroten blomstrer nå på sitt nye voksested. Ta hensyn til to ting: -Peonene har dype, tykke, rotknoller, slik at du skal spa godt og dypt og løfte de opp fra jorden med så stor jordklump som overhodet mulig. -De skal aldri flyttes på våren da de starter forberedelsen til årets blomstring tidlig. Flytt alltid peonene dine på høsten! Ikke glem å vanne planten den første sommeren på nytt voksested.

De siste årene har du også fått kjøpt trepeoner som hører til samme slekten, men de visner ikke ned på vinteren, men har knortete vedete grener som kommer med nye skudd på våren. Trepeoner liker bedre skygge enn sol, de vil har kraftig jord, og trenger gjødsel både høst og vår. Min trepeon er sikkert åtte år gammel, og har stått noe utsatt til, men har blomstret trofast hvert år. Du kan fjerne de tørre grenene på tidlig vår. Endel sorter er podet, slik at det er viktig at de blir plantet dypt slik at ikke planten over podestedet dør ut.

Etterstreb en flerstilket buskaktig plante på rundt 1 m. Av og til dør en gren, den klipper du bort på tidlig vår.

Helt vanlig, fylt hagepion. Den stod i hagen da vi flyttet inn i det gamle huset vårt på Lilleaker.

Helt vanlig, fylt hagepeon. Den stod i hagen da vi flyttet inn i det gamle huset vårt på Lilleaker.

Trepion, funnet på et plantesalg senhøstes hos Skajems for mange år siden. Kjøpt fordi den var billig, I dag er det en flott liten busk som kommer med masse blomster. Men trepionen har ikke veldig lang blomstringssesong..l

Trepeon, funnet på et plantesalg senhøstes hos Skajems for mange år siden. Kjøpt fordi den var billig. I dag er det en flott liten busk som kommer med masse blomster. Men trepeonen har ikke veldig lang blomstringssesong…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply