UA-43606674-2
Compost and Fertilization

FORSOMMERGJØDSLING

Gjødsling av hage og krukker er et stort og komplisert tema.
Og nå er innspurten på gjødslingen av alle overvintrende planter og trær.
Jeg gjødsler aldri annet enn planter i potter (gir gjerne granulert langtidsvirkende krukkegjødsel) etter juni. Du kan helt sikkert gjødsle senere, men jeg synes det er en grei huskeregel. Årsaken til at jeg unngår gjødsling etter juni er for å unngå for mye grøntvekst utover sommeren som ikke får tid til å avmodne og vede seg før frost og vinter.
Her er de tre viktigste typene næringsstoffer som plantene trenger:
 • -Nitrogen (N), er involvert i alle prosesser i planten, og er en del av klorofyll-molekylet som gir planten grønnfargen og bidrar til fotosyntesen. Vil du ha kraftig grøntvekst er nitrogen veldig viktig. Hvis plantene dine mangler nitrogen blir bladene gulskjoldete. Mye Nitrogen finner du bla a i gjødseltyper som hønsegjødsel, fullgjødsel og i kalksaltpeter.
 • -Fosfor (P), forflytter energi rundt i planten, og behøves for å utvikle sterke røtter og blomstring. Fosfor må helst arbeides inn i jorden da den opptaes langsomt i jorden. I bla.a fullgjødsel og benmel er det fosfor.
 • -Kalium (K), på engelsk og fransk fortsatt kalt potassium eller potash. Kalium hjelper til med avmodning og gjør planten mere resistent mot tørke. Viktig for å aktivere enzymer i plantecellene, regulerer hvordan vann og næringsstoffer transporteres i plante cellene og er viktig for rotutviklingen. Hos en del plantesorter øker det også fruktsetting. Finnes bl.a. i fullgjødsel og som egen spesialgjødsel i det som heter Superba/ Kristalon (flere typer) fra Yara. Forhandles av Felleskjøpet.

Husdyrgjødsel er flott å supplere med senhøstes, hvor du spar/rufser den lett inn i jordoverflaten. Det hjelper på jordstrukturen, øker jordens evne til å holde på vann, og tilfører nyttige mikroorganismer og selvsagt øker næringsinnholdet.

Det er lurt å holde det relativt rent for ugrasvekst under bærbusker og frukttrær. Forsøk har vist at det øker avling og trivsel på nytteplantene.

Etter at kaliumgjødselen er ferdig spredt under busken, roter jeg den ned i jorden, og vanner. Dette for å unngå sviskader på bladene ved gjødselsøl.

Spesielt tomatplanter har godt av litt ekstra kaliumgjødsel.

Denne artikkelen er en oppdatert og revidert versjon av en artikkel jeg publiserte første gang 14 juni, 2013.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  HUSKELISTE FOR JULI | publicpollen
  July 31, 2014 at 11:26 am

  […] er forebygging. Mot meldugg hjelper det å vanne, mot de fleste soppsykdommer hjelper det veldig å gjødsle med […]

 • Reply
  HUSKELISTE FOR AUGUST | publicpollen
  August 1, 2014 at 9:00 am

  […] Det er fortsatt høysesong for svartflekksopp, meldugg og rust. Graden av angrep er litt bestemt av været og litt av hvor mye plantene er gjødslet og stelt i løpet av sesongen. Fjern så mye som du greier av de sykdomsbefengte bladene og hvis du vil kan du sprøyte med et egnet middel. Det beste er forebygging. Mot meldugg hjelper det å vanne, mot de fleste soppsykdommer hjelper det veldig å gjødsle med Kalium. […]

 • Reply
  VÅRGJØDSLING I HAGEN | publicpollen
  April 20, 2016 at 12:41 pm

  […] kan lese mere om gjødsling av plen her, om gjødsling, forsommer gjødsling , om kompost her. Eller om kalking i hagen […]

 • Leave a Reply