UA-43606674-2
Perennials

HVA ER EN STAUDE?

Orientvalmue og gyvel
En staude er en plante som vil leve og eventuelt blomstre i mange år fremover. På vinteren vil den fryse/visne så godt som helt ned, og ha lite eller ingen vedete vekst.

En plante som overvintrer greit i feks Italia, vil muligens regnes som en ettårig her i Scandinavia. Verbena bonarensis dyrker vi som ettårig her, men lengre syd er dette en utmerket flerårig  plante (staude).

Klima vil alltid påvirke hva en staude er.

Løk og knollplanter som feks allium og påskeliljer kommer igjen hver år, men regnes ikke som stauder.

Ettårige planter som feks. Fløyelsblomst, som såes, spirer, blomstrer og setter frø for deretter å dø helt på høsten, regnes ikke som staude.

Toårige planter som spirer og blir en liten sunn, grønn plante første året, for året etter å blomstre og sette frø er heller ikke regnet som stauder.

Fjellhageplanter er heller ikke regnet som en staude side de i utgangspunktet trenger spesielle omgivelser for å trives som best, men der er det glidende overganger.

Innenfor hver familie kan det finnes planter som er flerårige (stauder), eller ettårige.

Som orientvalmuen ovenfor. Den blomstrer i starten av juni, har lange pelerøtter, og kommer trofast igjen hvert år. Ettårige valmuer som den på bildet nedenfor har også pelerot, noe som gjør at den helst må såes på voksestedet, men den overlever ikke vinteren, og må stole på at noen av frøene har landet på et sted som gjør det mulig for den å fullføre hele livssyklusen igjen neste sommer.

Perennial_6

Perennial_2

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    EN STAUDE SOM LEVERER | publicpollen
    August 29, 2014 at 2:00 pm

    […] den annen side så er jo staudene veldig lettvinte. Ingen tvil om det. Du planter de ned. Du luker tre-max fire ganger på sommeren […]

  • Leave a Reply