UA-43606674-2
Fall Food

STEINSOPP

Steinsopp på vokseplassen
Det er et spesielt bra steinsopp år i år, og det er en god unnskyldning til å komme seg en tur i skogen,

Stiensoppen er lett å kjenne igjen, med sin flotte sjokoladebrune hattefarge, rørene på undersiden av hatten som først er benhvit, deretter blekgul, deretter skittengulgrønn på veldig store eksemplarer. Den enkleste måten å se at det er steinsopp fremfor rødskrubb, brunskrubb eller furuskrubb (alle gode matsopper), er at dersom du deler opp soppen så blir ikke kjøttet misfarget, men beholder den benhvite fargen. Dessuten har ikke steinsoppen et mørkt nett på stilken på samme måte som skrubbene.

Du finner den i svakt skrånende, spredt løvtreskog. Gjerne på litt mere næringsrike steder enn feks. piggsopp og kantareller.

Her på Gåre 20 mil syd for Oslo, vokser den på skyggesiden av trærne, helt ned til der stranden starter.

Steinsoppen er vel den beste matsoppen vår, og jeg synes den er mildere, rundere og mere aromatisk enn både traktkantareller og kantareller. Ifølge en veldig dyktig kokk jeg kjenner (mammaen til Anna), skal du skjære opp soppen i ca jevnstore biter, for deretter å kjøre de i mikrobølgeovnen til soppen svetter. Deretter fryser du den i en lufttett boks/ pose.

Det fine med både skrubbene og steinsoppen er at de er så enkle å plukke. De vertikale små rørene på undersiden av hatten er veldig lett gjenkjennelig. Gallerørsoppen kan ligne litt på disse soppene. Den har en litt mer olivenbrunfarget hatt og et rødbrunt årenett på stilken. Rørene er først hvite så skittenrosa. Gallerørsoppen er heller ikke giftig, den smaker bare vondt.

Er du i den minste tvil, sjekk soppen hos soppkontrollen.

Her er en steinsopp som er gjennomskåret. som du kan se så er den friskt benhvit uten tegn til misfarging. Skjær vekk biter av jord og se små sitrongule flekkene (det er en parasitt) som av og til er på nederste delen av stilken. Er det markganger i den skjærer du vekk disse. Er det mye, kaster du soppen.

Her er en steinsopp som er gjennomskåret. som du kan se så er den friskt benhvit uten tegn til misfarging. Skjær vekk biter av jord og  små sitrongule flekkene (det er en parasitt) som av og til er på nederste delen av stilken. Er det markganger i den skjærer du vekk disse. Er det mye, kaster du soppen.

På store eksemplarer blir rørene kan rørene på undersiden av hatten bli seige. De fjerner du ved hjelp av fingrer og en liten kniv.

På store eksemplarer kan rørene på undersiden av hatten bli seige. De fjerner du ved hjelp av fingrer og en liten kniv.

Dette "e bærre lækkert!"

Dette “e bærre lækkert!”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply